Kan ik airco als hoofdverwarming gebruiken?

22 feb 2024 | Artikelen

Tegenwoordig kunnen airco’s niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Dit maakt ze zowel ideaal voor in de zomer als in de winter. Vraagt u zich af of u airco als hoofdverwarming kan gebruiken? Wellicht omdat u wilt besparen op energiekosten? Onze experts vertellen of het mogelijk is om een airco als hoofdverwarming te gebruiken.

 

Airco als hoofdverwarming: is het mogelijk?

Airco als hoofdverwarming gebruiken is mogelijk. U zou er dus alle of een groot gedeelte van de ruimtes mee kunnen verwarmen zonder dat u een gaskachel nodig heeft. Toch wordt dit niet in alle gevallen aangeraden.

 

Voordelen

  • Een airco kan een ruimte sneller verwarmen. Hoe snel is afhankelijk van de grootte van de kamer en het vermogen van de airco.
  • Airco’s zijn energiezuiniger dan verwarmen via een CV-ketel.
  • Airco’s zijn relatief eenvoudig te installeren. Het is echter wel belangrijk dat de installatie goed gebeurt.

 

Nadelen

  • Om een airco als hoofdverwarming te gebruiken, is vaak een multi split airco nodig met diverse units om de woning in zijn geheel warm te houden.
  • Het vermogen van de airco moet aansluiten op het verbruik en de grootte van de woning. Te weinig vermogen zorgt ervoor dat de ruimte niet snel warm wordt.
  • Wanneer het buiten erg koud is, kan het veel energie kosten om de gehele woning te verwarmen. Dit kan ertoe leiden dat verwarmen met airco niet rendabel is.
  • In een slecht geïsoleerde woning gaat de warmte van een airco snel verloren.
  • Je moet ruimte in huis hebben om meerdere binnen- en buitenunits te plaatsen.

Airco’s hebben regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren.

 

Wanneer airco als hoofdverwarming gebruiken?

Er wordt enkel geadviseerd om airco als hoofdverwarming te gebruiken in een goed geïsoleerde, kleine woning, zoals een appartement. In een grote woning heeft u meerdere aircosystemen met een groot vermogen nodig, waardoor het rendement niet altijd te behalen is. Hetzelfde geldt voor een niet goed geïsoleerd huis waarbij warmte snel verloren gaat.

Bovendien zijn niet alle airco’s geschikt voor het verwarmen van het hele huis. Als u wel graag de airco als hoofdverwarming wilt gebruiken, heeft u een split airco nodig.

 

Airco als bijverwarming

Een airco wordt in de meeste gevallen als bijverwarming gebruikt. Met een airco kunt u op een efficiënte manier kleine kamers of specifieke delen van uw woning verwarmen. Met een airco krijgt u een kleine ruimte sneller warm en ze zijn ook nog eens energiezuiniger dan gas.

Overweegt u om een airco te installeren? Wij begrijpen hoe belangrijk het is om te kunnen genieten van een comfortabele leef- of werkomgeving. We geven u dan ook graag advies over de juiste airco en komen gratis bij u thuis. Maak een afspraak of vraag een offerte aan!

 

FAQ

 

Kan ik een woning verwarmen met airco?

Het is mogelijk om een woning te verwarmen met een airco. De moderne airco systemen kunnen zowel koelen als verwarmen.

 

Kan ik mijn CV-ketel vervangen door een airco?

Een airco kan een woning verwarmen, maar het wordt niet aangeraden om een CV-ketel door een airconditioning systeem te vervangen. In de meeste gevallen wordt een airco gebruikt als bijverwarming, dus in combinatie met een CV-ketel.

 

Is verwarming met een airco energiezuinig?

In de meeste gevallen is verwarmen met airco goedkoper dan aardgas, en dus energiezuinig. Dit komt doordat airconditioning systemen een hoger rendement hebben dan de CV-ketel. Hoeveel goedkoper aircoverwarming is, hangt af van verschillende factoren. Lees hier meer.