Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?

12 jan 2024 | Artikelen

Is verwarmen met airco goedkoper dan gas? Deze vraag krijgen wij regelmatig van potentiële klanten. Helemaal nu het kwik daalt tot onder het vriespunt, zijn steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor aardgas.

We weten al dat stroom goedkoper is dan gas. Maar hoe zit het dan met airco verwarming? Een airco wordt veelal gebruikt om ruimtes te verkoelen in de zomer, maar de moderne airconditioning systemen kunnen ook verwarmen. Ideaal voor deze koude dagen! Maar is dit kostenefficiënt of blijft het toch voordeliger om de thermostaat een graadje warmer te zetten?

Ontdek hier of verwarmen met airco goedkoper is dan gas.

Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?

De verwarming is een van de grootste kostenposten van uw woning. Door uw woning gedeeltelijk te verwarmen met een airco kunt u geld besparen op de energierekening. Maar is verwarmen met airco goedkoper dan gas? Dit is afhankelijk van uw specifieke situatie en het type airco. Hoe het precies zit, leggen we hieronder uit.

Type airco

Er zijn verschillende soorten airconditioning systemen. De populairste variant is een split unit airco. Deze airco bestaat uit een buiten- en een binnengedeelte en kan zowel gebruikt worden voor koelen als verwarmen. Wanneer u een airco wilt aanschaffen, raden we aan om een energiezuinig model te kiezen. Het verbruik van deze airco’s ligt een stuk lager, zodat u de investering er snel uit kunt halen.

De airco’s van DSG Aircotechniek hebben energielabel A++ en zijn dus erg energiezuinig.

COP

Iedere airco heeft een ander rendement. Dit rendement wordt weergegeven met de waarde COP. Dit staat voor Coëfficient Of Performance. Hoe hoger de waarde van de COP, hoe hoger het rendement. Wist u dat aircosystemen een rendement van 400% kunnen hebben? Terwijl het rendement van een CV ketel vaak niet hoger dan 96% komt.

Een klein voorbeeld; wanneer u een airco met COP waarde 4 aanschaft, betekent dit dat het rendement 400% is. Dus gebruikt de airco 1 kWh aan stroom? Dan krijgt u hier 4 kWh aan warmte voor terug.

Dus is verwarmen met een airco goedkoper?

De kosten van het verwarmen met een airco zijn afhankelijk van het type systeem en de COP waarde. In de meeste gevallen is verwarmen met een airco goedkoper dan verwarmen met aardgas. Dit komt door het hoge rendement. Hoeveel u precies kunt besparen, ligt voornamelijk aan de prijs die u aan elektriciteit en gas betaalt.

Wat kost verwarmen met een airco?

Nu wilt u vast ook weten hoeveel verwarmen met een airco kost. Dit hangt af van de kosten die u betaalt aan stroom. Om de kosten te berekenen vermenigvuldigt u het aantal kWh dat de airco gebruikt met de stroomprijs.

Dus verbruikt uw airco bijvoorbeeld 1 kilowatt per dag en betaalt u 0,40 aan stroom per kilowatt? Dan betaalt u slechts 0,40 per dag voor aircoverwarming.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat u niet een gehele woning met een aircosysteem kunt verwarmen. Airco’s worden dan ook vaak gebruikt om een gedeelte of een bepaalde ruimte in huis te verwarmen of te verkoelen. U gebruikt in de meeste gevallen ook nog aardgas en betaalt dus ook nog kosten hiervoor.

Conclusie: is verwarmen met airco goedkoper dan aardgas?

In de meeste gevallen is verwarmen met airco goedkoper dan aardgas. Dit komt doordat airconditioning systemen een hoger rendement hebben dan de CV ketel. Hoeveel goedkoper aircoverwarming is, hangt af van het type airco en de COP waarde.

Meer weten over verwarmen met airco? Of wilt u precies uitrekenen hoeveel u gaat besparen? De experts van DSG Aircotechniek geven u graag advies. Maak een afspraak of bekijk het assortiment airco’s voor verwarmen op onze website.