Hoe vaak moet een airco onderhouden worden?

4 jul 2024 | Artikelen

We krijgen bij DSG Aircotechniek vaak de vraag: hoe vaak moet een airco onderhouden worden? Is dit eens per jaar? Eens per vijf jaar? Of veel vaker? Door uw airco periodiek te onderhouden verlengt u de levensduur van het apparaat, voorkomt u dat er schimmels en ziektekiemen de ruimte in worden geblazen én bespaart u energie. Een hoop voordelen dus! Ontdek op deze pagina hoe vaak een airco onderhouden moet worden.

Bovendien profiteert u tijdelijk van een aanbieding voor airco onderhoud. U betaalt slechts €150 voor een professionele onderhoudsbeurt.

 

Waarom is airco onderhoud belangrijk?

Na het installeren van een airconditioning systeem in uw huis of bedrijfspand is het belangrijk dat u het systeem laat onderhouden. Een goed onderhouden airco werkt namelijk beter en verbruikt minder energie. Bovendien behoudt u de garantie van de fabrikant wanneer u de airco laat onderhouden.

 

Verbruikt minder energie

Een goed onderhouden airco werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Dit leidt tot lagere energiekosten. Merkt u dat uw energiekosten zonder duidelijke reden zijn gestegen? Dan zou dit kunnen komen door een verminderde werking van het airconditioning systeem.

 

Levensduur verlengen

Door uw airco regelmatig te laten onderhouden, voorkomt u slijtage en technische problemen. Hierdoor gaat het apparaat langer mee.

 

Storingen voorkomen

Uw airco bestaat uit meerdere onderdelen. Het is belangrijk dat deze onderdelen goed blijven werken zodat het systeem goed blijft werken. Wanneer onderdelen defect zijn, zorgt dit voor vervelende storingen.

 

Gezonde luchtkwaliteit

Een schone airco voorkomt dat stof, bacteriën en schimmels in de ruimte worden geblazen. Deze stoffen kunnen zorgen voor luchtwegproblemen of verkoudheid en zijn vooral boosdoeners voor mensen met allergieën.

 

Hoe vaak moet een airco onderhouden worden?

Over het algemeen adviseren we onze klanten om een airco eens per jaar professioneel te laten onderhouden en controleren. Dit omvat onder andere het reinigen van filters, het controleren van de compressor, het schoonmaken van de buitenunit en meer. Op deze manier verlengt u de levensduur van het apparaat en voorkomt u storingen en andere problemen.

Naast professioneel onderhoud kunt u de airco natuurlijk het hele jaar door zelf schoonmaken en controleren op defecten.

Leer hier hoe u uw airco het beste kunt schoonmaken. 

 

Hoe weet ik of mijn airco onderhoud nodig heeft?

Periodiek airco onderhoud is belangrijk en mag eigenlijk niet overgeslagen worden. Wanneer een airco lange tijd niet is onderhouden, kan dit een grote invloed hebben op de verwarming- en koelprestaties. Ook kan het apparaat opeens veel lawaai gaan maken, wat erg storend kan zijn.

Dit zijn tekenen dat uw airco een onderhoudsbeurt kan gebruiken:

  • De airco werkt niet meer naar behoren; hij koelt of verwarmt niet meer als voorheen.
  • De lucht uit de airco heeft een rare geur; dit kan wijzen op schimmels in de filters
  • De airco maakt vreemde geluiden of maakt meer lawaai dan normaal.
  • Er lekt water uit de airco of er ontstaat vocht rondom het apparaat.

 

Conclusie: hoe vaak airco onderhoud

Het antwoord op de vraag: hoe vaak moet een airco onderhouden worden? is eens in het jaar. Door voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt te kiezen, geniet u jarenlang zorgeloos van uw airco. Daarnaast is het belangrijk om de airco zelf schoon te maken. Wilt u airco onderhoud plannen? Misschien omdat uw apparaat opeens veel lawaai maakt of niet meer optimaal lijkt te koelen? Maak een afspraak en profiteer van onze tijdelijke aanbieding! Wij komen zo snel mogelijk bij u langs op locatie.

Geeft uw airco een storing aan? En heeft u de airco bij ons gekocht? Dan komen we kosteloos langs om de storing op te lossen. Meld uw storing hier.

 

Veel gestelde vragen over airco onderhoud

Kan ik zelf mijn airco onderhouden?

Het is mogelijk om eenvoudige taken zoals het reinigen van de filters zelf te doen, maar voor grondig onderhoud is het beter om periodiek een professional, zoals DSG Aircotechniek, in te schakelen.

 

Wanneer is de beste tijd om mijn airco te laten onderhouden?

U kunt een airco het hele jaar door onderhouden. De optimale tijd om uw airco te laten onderhouden is voor de start van de winter of de zomer, zodat u er optimaal van kunt genieten op de warme en koude dagen.

 

Wat kost airco onderhoud?

Benieuwd naar de kosten van airco onderhoud bij u thuis of op kantoor? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.