Hoe kan ik mijn airco schoonmaken?

31 mei 2024 | Artikelen

Het is belangrijk om uw airco regelmatig schoon te maken. Niet alleen verlengt u zo de levensduur van uw airconditioning systeem, het is ook nog eens goed voor uw gezondheid. Door zowel de binnen- als buitenunit te reinigen voorkomt u dat ziektekiemen of schimmels uw ruimte ingeblazen worden. 

Wilt u zelf uw airco schoonmaken? In dit artikel bespreken we de voordelen van het reinigen van uw airco en krijgt u een handig stappenplan. Ook delen we wanneer het verstandig is om het onderhoud over te laten aan professionals.

 

Voordelen airco regelmatig reinigen

Wanneer u een airco voor in huis aanschaft, is het belangrijk dat u deze regelmatig schoonmaakt en laat onderhouden. Een schone airco zorgt voor schonere lucht in huis en een betere luchtkwaliteit. Maar het schoonmaken van uw airco biedt nog meer voordelen.

 • Een goed onderhouden airco verbruikt minder energie.
 • Door uw airco te onderhouden, behoudt u de garantie van de fabrikant.
 • Er komen geen ziektekiemen, schimmels en bacteriën terecht in de lucht waardoor u gezondheidsproblemen voorkomt. 
 • De levensduur van de airco wordt verlengd.

 

Stappenplan airco schoonmaken

Wilt u de airco schoonmaken? Volg dan dit stappenplan voor het reinigen van de binnenunit.

 1.  Schakel de airco uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Reinig eerst de buitenkant van de airco met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel.
 3. Verwijder de filters van de airco en reinig deze met water. Het is belangrijk dat je ze volledig laat drogen voordat je ze terug plaatst.
 4. Controleer de condensbak en afvoer en maak deze vervolgens schoon met een speciaal reinigingsmiddel. 
 5. Zet de airco weer aan en controleer of deze weer goed werkt.

 

Hoe vaak moet ik mijn airco schoonmaken?

U kunt uw airco het hele jaar door zelf schoonmaken en controleren. Het wordt aangeraden om een airconditioning systeem één keer in het jaar professioneel te laten onderhouden door een expert. Daarnaast kunt u de airco meerdere keren per jaar zelf reinigen.

 

Airco onderhoud uitbesteden aan DSG Aircotechniek

Naast uw airco schoonmaken, is het belangrijk om het systeem jaarlijks te laten controleren en onderhouden. Het is mogelijk om de binnenunit zelf te reinigen, maar ook onderhoud van de buitenunit is van belang voor een optimale werking. Airco onderhoud door DSG Aircotechniek bestaat uit:

 • Interne aircofilters desinfecteren
 • Condensafvoer check
 • Compressor controleren
 • Reiniging buitenunit
 • Koelleiding isolatiewaarde check
 • Lekdetectie 
 • Koudemiddel check

We adviseren om jaarlijks een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Voorkom onaangename verrassingen en geniet zorgeloos van uw airco. Na het laten uitvoeren van onderhoud ontvangt u van ons een STEK-formulier dat u aan het logboek van uw airco kunt toevoegen. Zo bent u altijd verzekerd van fabrieksgarantie.

 

FAQ

Wat gebeurt er als ik mijn airco niet schoonmaak?

Wanneer u uw airco een lange tijd niet reinigt, kan dit zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit, een mindere werking en een kortere levensduur van het apparaat.

 

Kan ik een airco zelf schoonmaken?

Het is mogelijk om uw airco zelf schoon te maken. Echter, voor een lange levensduur en een optimale werking van de airco wordt er geadviseerd om één keer per jaar airco onderhoud te laten uitvoeren door een expert. Zo weet u zeker dat uw airconditioning systeem goed werkt.

 

Wat zijn tekenen dat mijn airco gereinigd moet worden?

Tekenen dat uw airco gereinigd moet worden, kunnen zijn: de airco werkt minder goed (het duurt langer om de ruimte te verwarmen of te koelen), er wordt een onaangename geur verspreid en u ziet ophoping van stof of vuil.