Mijn airco lekt water, wat moet ik doen? Deze vraag krijgen we bij DSG Aircotechniek minstens één keer per maand. Nu het mooie weer is aangebroken, zet iedereen zijn airco weer aan. Heel fijn dat de airco je leef- of werkomgeving weer aangenaam maakt, maar minder fijn als de airco water lekt. Soms ligt er zelfs een plasje water op de vloer.
Een airco hoort niet te lekken. Het is dus een teken dat er iets niet goed werkt binnen het systeem. Maar waar ligt het dan precies aan? En hoe los je het op? Expert Erik Boertje legt het uit.
Waarom lekt een airco water?
Wanneer je een airco gebruikt om te koelen, haalt het apparaat warme, vochtige lucht uit de ruimte. Deze warme lucht wordt gekoeld en vervolgens weer terug de ruimte in geblazen. Tijdens dit proces ontstaat er condens. Er komen kleine waterdruppels terecht op de koude onderdelen in de airco.
Normaal gesproken wordt de condens afgevoerd via een slang. Echter, als er iets misgaat, bijvoorbeeld als de afvoer verstopt zit, dan kan het water niet weglopen. Het hoopt zich op en begint uiteindelijk te druppelen. En dan merk je dat je airco water lekt.
Nieuwe airco lekt water
Je hebt net een nieuwe airconditioning geïnstalleerd en hij lekt nu al water. Hoe kan dit? Dit is natuurlijk niet de bedoeling en wijst op een fout tijdens de installatie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de afvoerslang niet correct is aangesloten. Of wellicht hangt de binnenunit niet helemaal recht. Bel de installateur op en laat de lekkende airco controleren.
Airco lekt water binnen
Je airco lekt water binnen. Misschien ligt er zelfs een plasje water op de vloer? Een lekkage binnenshuis is een veelvoorkomend probleem en kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken.
1. Verstopt filter
Een lekkende airco wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verstopt of vervuild luchtfilter. De luchtfilter vangt stof en vuil op en zorgt dat dit in de lucht terechtkomt. Wanneer de filters niet regelmatig worden gereinigd, kunnen ze verstopt raken. Hierdoor blijft de kou hangen rond het filter waardoor er condenswater vrijkomt. Dit kan gaan lekken via de onderkant van de airco.
2. Waterafvoer zit verstopt
Het condenswater van de airco wordt afgevoerd via een slang. Als deze afvoerleiding verstopt raakt of ergens is geknikt, kan het water niet goed weglopen. In plaats daarvan loopt het over de rand van het opvangbakje en druppelt het naar beneden.
3. Defecte condenspomp
Sommige airco-units zijn voorzien van een condenspomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het water naar buiten wordt gepompt. Als het water niet via de natuurlijke manier (naar beneden) kan worden afgevoerd maar eerst omhoog moet, bijvoorbeeld door een dakdoorvoer of via een systeemplafond, wordt er een condenspomp toegepast.
Als deze pomp niet meer goed werkt, blijft het water in het systeem staan en uiteindelijk zal dit gaan lekken.
4. Te weinig koelmiddel
Een iets minder bekende, maar wel voorkomende oorzaak van een airco die lekt is een tekort aan koelmiddel. Wanneer er te weinig koelmiddel in het systeem zit, kan de airco bevriezen. Zodra je de airco uitzet smelt het ijs. Dit water komt tegelijk vrij waardoor het gaat lekken aan de buitenkant van de binnenunit.
Airco lekt water buiten
De buitenunit van de airco lekt water, hoort dit zo? Een buitenunit is uitgerust met een condensafvoer waar het vocht uit wegloopt. Het is dus normaal dat het water van binnen naar buiten wordt afgevoerd.
Vooral in de winter wanneer je de airco gebruikt om te verwarmen, kan er meer water uit de airco komen dan normaal. Dit komt doordat de buitenunit kan bevriezen in de winter. Het apparaat gaat vervolgens in een ontdooiingsstand. De unit warmt zichzelf op om bevriezing tegen te gaan en het ijs gaat smelten. En dit zie je terug aan de buitenkant.
Lekt je airco veel water bij het koelen? Dit kan ontstaan door een hoge luchtvochtigheid waardoor er extra veel condens ontstaat. Maar er kan ook iets aan de hand zijn met de afvoer. Als de afvoer het water niet goed kwijt kan, hoopt het zich op en kan het gaan lekken. Je kunt dit het beste laten controleren door een airco installateur.
Oplossingen lekkende airco
Een lekkende airco is vervelend en absoluut niet goed voor de vloer of wand. Gelukkig kun je het probleem vaak zelf oplossen.
1. Filter schoonmaken
Een verstopt filter is de meest voorkomende oorzaak van een lekkage. Controleer het filter en maak deze schoon met lauw water. Laat het goed drogen voordat je het terug plaatst. Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het goed om het filter regelmatig te reinigen. Vooral in de zomermaanden, wanneer je de airco veel gebruikt, is het geen overbodige luxe.
Lees hier hoe je een airco kunt schoonmaken.
2. Waterafvoer controleren
Controleer de waterafvoer en kijk of deze niet verstopt zit. Zit er veel vuil in? De condensafvoer kun je zelf proberen schoon te maken met een lange borstel of met een stofzuiger.
3. Installateur langs laten komen
Vermoed je dat het probleem komt door een tekort aan koelvloeistof of een defect in de condenspomp? Dan is het verstandig om een airco installateur in te schakelen. Sommige problemen kun je namelijk niet zelf oplossen.
Tips om lekkages te voorkomen
Wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen. Een lekkende airco kun je voorkomen door de filters regelmatig te reinigen en jaarlijks onderhoud te plannen.
Filters regelmatig reinigen: De filters kun je gewoon zelf schoonmaken. Door dit regelmatig te doen voorkom je dat de airco gaat lekken, maar ook zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in huis goed blijft.
Jaarlijkse onderhoudsbeurt: De beste manier om lekkages en defecten te voorkomen is door een jaarlijkse onderhoudsbeurt te plannen. Tijdens airco onderhoud wordt het volledige systeem zorgvuldig gecontroleerd. Zo wordt de afvoer doorgespoeld, de filters grondig gereinigd en de werking van alle onderdelen nagelopen.
Lekkende airco repareren? Neem contact op
Lekt jouw airco water? Heb je zelf geprobeerd om het probleem op te lossen, maar blijft de airco lekken? Dan kijken wij jouw airco graag na. Wij kunnen onder andere de airco filters reinigen, de condensafvoer controleren en een koudemiddel check uitvoeren.
Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken voor een lekkende airco. Wij helpen je graag verder.
Veelgestelde vragen over airco lekt water
Is een lekkende airco gevaarlijk?
Een lekkende airco is meestal niet direct gevaarlijk, maar als er niets aan wordt gedaan kunnen de gevolgen vervelend zijn. Als het water in contact komt met elektrische onderdelen, kan dit leiden tot kortsluiting of storingen in het systeem.
Ook voor je wanden of vloer is een lekkende airco vervelend. Je vloer kan kromtrekken en er kunnen vochtplekken op de muren ontstaan.
De buitenunit airco lekt water bij verwarmen, is dit normaal?
Ja, het is normaal dat de buitenunit water lekt bij verwarmen. In de winter kan de buitenunit bevriezen waardoor de airco zichzelf opwarmt om bevriezing tegen te gaan. Hierbij smelt het ijs en kan er meer water lekken dan normaal.
Lekt de buitenunit veel meer dan gewoonlijk? Laat dit dan even nakijken.
Hoe vaak moet ik mijn airco laten onderhouden?
We adviseren om een jaarlijkse controle uit te laten voeren om mankementen te voorkomen. Bovendien voorkom je met jaarlijks onderhoud dat er ziektekiemen, schimmels en bacteriën ophopen in de filters.