Waar mag je een airco plaatsen?

4 apr 2024 | Artikelen

Een airco kan een verademing zijn, zowel in de zomer als in de winter. Maar voordat u een airco aanschaft, is het belangrijk om te weten dat u een airconditioning systeem niet overal mag plaatsen. En dan hebben we het voornamelijk over de buitenunit. Weten hoe dit precies zit? Wij geven antwoord op de vraag: waar mag je een airco plaatsen?

Twijfelt u over de plaats van een airco? Onze monteur geeft u graag persoonlijk advies bij u thuis.

Locatie van een airco

De beste plaats voor een airconditioning systeem is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij maken we onderscheid tussen een binnen- en een buitenunit. Een binnenunit is een airco die u binnenshuis plaatst en een buitenunit bevindt zich buitenshuis.

Binnenunit

In principe kunt u een binnenunit overal plaatsen waar u wilt. Echter, de locatie van de binnenunit beïnvloedt hoe goed de airco de ruimte kan koelen of verwarmen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de juiste plek.

De binnenunit moet de lucht optimaal kunnen verspreiden. De luchtstroom moet bijvoorbeeld niet worden belemmerd door meubels, gordijnen of andere obstakels. Daarnaast wilt u de airco niet te dicht bij radiators, ovens of andere warmtebronnen plaatsen. De airco moet dan namelijk harder werken.

Buitenunit

De buitenunit wordt op het dak, terras, balkon of naast het huis geplaatst. Bij het bepalen van de juiste locatie is het belangrijk dat u de buitenunit niet in direct zonlicht plaatst. Bovendien moet de airco vrij kunnen staan zodat de lucht goed kan worden afgevoerd.

Daarnaast raden we aan om voldoende afstand van de buren te houden aangezien u rekening moet houden met geluidsnormen.

Heb ik een vergunning nodig voor een airco?

Een binnenunit kunt u overal plaatsen, zowel in de woonkamer als slaapkamer. Maar voor de plaatsing van een buitenunit heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig. De regels verschillen echter per gemeente. Het is dus verstandig om de regelgeving van uw gemeente raad te plegen.

Maakt u zich geen zorgen over een ingewikkeld vergunningsproces, veel gemeenten werken namelijk met een soepel beleid. In sommige gevallen is er alleen een meldingsplicht. U hoeft dan geen vergunning aan te vragen, maar moet alleen melding doen van het plaatsen van een airco buitenunit.

Bij appartementen werkt het soms anders. Wanneer de buitenunit aan een gemeenschappelijke gevel of het dak wordgt geïnstalleerd, is het vaak noodzakelijk om schriftelijke toestemming te vragen aan de Vereniging van Eigenaars.

Geluidsnormen airconditioning

Wanneer u een airco koopt, moet u rekening houden met geluidsnormen. Dankzij deze nieuwe geluidsnormen kunt u een airconditioning systeem niet meer overal plaatsen waar u wilt.

Voor een buitenunit geldt dat deze overdag niet meer dan 45 decibel aan geluid mag veroorzaken bij de buren. En `s nachts niet meer dan 40 decibel. Dit betekent dat u voldoende afstand moet houden van de woning van de buren. Hierdoor is het plaatsen van een airco buitenunit niet altijd geschikt voor appartementen of woningen met een kleine tuin.

De beste plek om een airco te plaatsen

De beste plek voor een binnenunit:

  • Laat ruimte langs elke zijde van de airco
  • Niet te dicht bij een warmtebron zoals radiators
  • In de schaduw
  • Goed bereikbare plek

De beste plek voor een buitenunit:

  • Een vrijstaande plek
  • In de schaduw of in ieder geval niet in het directe zonlicht

Ontvang persoonlijk advies van DSG Aircotechniek

Twijfelt u over de juiste plaats voor een buiten- en/of binnenunit airco? Wij komen gratis bij u langs om advies te geven over de meest geschikte locatie. Zo kunt u optimaal genieten van uw airco, zowel in de zomer als in de winter! Vraag direct een offerte aan of neem contact op om een gratis bezichtiging te plannen.

 

FAQ

Hoe ver buitenunit airco van de erfgrens plaatsen?

Het is verstandig om de buitenunit van de airco zo ver mogelijk bij de woning van de buren vandaan te plaatsen. Zo voorkomt u geluidsoverlast.

Kan ik een airco in de slaapkamer plaatsen?

Ja, het is zeker mogelijk om een airco in de slaapkamer te plaatsen. Dit kan een mobiele airco zijn, maar ook een split airco systeem.

Mag ik zomaar een airco plaatsen in mijn appartement?

Er kunnen regels verbonden zijn aan het plaatsen van een airco in een appartement. In veel gevallen moet u toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaars voor het installeren van een buitenunit in een appartement.